Почина Ром откако полицаец со колено го притискаше неговиот врат додека лежеше соборен на земја. Чешките власти велат дека причината за смртта е дрога. Ромските активисти гледаат паралела со случајот на Џорџ Флојд.

Почина Ром откако полицаец со колено го притискаше неговиот врат додека лежеше соборен на земја. Чешките власти велат дека причината за смртта е дрога. Ромските активисти гледаат паралела со случајот на Џорџ Флојд.

Снимки од видеото што беше споделено преку социјалните мрежи во неделата, 20 јуни 2021 година. Еден млад Ром почина по...

Жељко Јовановиќ, директорот на Канцеларијата за ромски иницијативи при Фондацијата Отворено Општество: Изјаснувањето како Ром е слика на храброст

Жељко Јовановиќ, директорот на Канцеларијата за ромски иницијативи при Фондацијата Отворено Општество: Изјаснувањето како Ром е слика на храброст

Минатата недела под покровителство на успешниот Европскиот ромски институт за уметност и култура (ЕРИАК) беше отворена канцеларија во Белград За...