Етничка нетрпеливост – причината за претепување на Ром во Штип

По објавените видео снимки на социјалните мрежи за напад на Ром во Штип, изминатите неколку дена тимот на АВАЈА во Штип разговараше со лицето кое беше нападнато и неговата сопруга. Според добиените информации се работи за физички напад кој е предизвикан поради етничка нетрпеливост кон ромско семејство кое живее на улица која е главно населена со македонско население.

Физичкиот напад е направен од страна на семејство на лице кое е вработено како полицаец во СВР Штип. Причините за физичкиот напад е соседско недоразбирање за погрешно паркирање и блокирање на влез во домот на лицето кое е нападнато. Од добиените информации лицата кое го нападнало ромското семејство им се заканиле со зборовите “на претходните ги иселивме и вас ќе ве иселиме, цигани едни” што јасно укажува за намерата при физичкиот напад.

Според билтенот на СВР Штип се истакнува дека се работи на расчистување на случајот за кој е известен и Секторот за внатрешна контрола, криминалистички истраги и професионални стандарди.

Движењето АВАЈА веќе разговараше со семејството и обезбеди адвокат кој ќе го застапува семејство. Обезбедени се сите документи кои се потребни за застапување, како лекарско уверение. Како движење реагираме и бараме од страна институциите соодветно да го истражат случајот за физички напад во кој биле вклучен припадник на СВР Штип и неговото семејство и да постапат во согласност со сите закони. Како движење исто така се надеваме дека институциите ќе го препознаат расистичкиот елемент во побудите за напад на лицето Ром.

Leave a Reply

Your email address will not be published.